Mimo że, zwłaszcza wśród mężczyzn, jest wielu zwolenników diety "bardzo" mięsnej, są także osoby, dla których to warzywa stanowią cloe posiłku. Zapewne dlatego, że są one nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe i pełne witamin. W okresie letnim polecane są szczególnie w formie grillowanej. Odpowiednio doprawione, w towarzystwie ziół i sosów, przypadną do gustu nawet najbardziej zatwardziałym miłośnikom mięsiw.
GRILLOWANE
WARZYWA
Składniki
(porcja dla 6 osób):
-
1 czerwona lub żółta papryka
-
1 żółta lub zielona cukinia
-
½ bakłażana
-
szczypta kopru włoskiego
-
5-6 łyżek oliwy extra vergine
-
odrobina octu balsamicznego
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
Warzywa
należy umyć i pokroić w kawałki, a następnie usmażyć na
patelni wysokiej z małą ilością oliwy, na średnim
ogniu, mieszając co kilka minut. Przyprawić solą i pieprzem. Pod
koniec smażenia posypać koprem włoskim i skropić octem
balsamicznym.
0 komentarze: