Dziś polecamy Państwu pyszny i bardzo zdrowy placek jabłkowy z wiśniami. Wypiek ten idealnie sprawdzi się w okresie letnim, kiedy owoce sezonowe takie jak jabłka i wiśnie są tanie i ogólnodostępne. Łatwość wykonania oraz przystępne ceny produktów potrzebnych do jego wykonania sprawią, że placek jabłkowy z wiśniami szybko stanie się jednym z Państwa ulubionych przepisów na deser.
PLACEK
JABŁKOWY
Składniki
(porcja dla 8-10 osób):
-
1,5 kg kwaśnych jabłek
-
1 słoik wiśni (370 ml)
-
200 g masła
-
150 g cukru
-
400 g mąki
-
5 jajek
-
1 torebka proszku do pieczenia
-
1 torebka cukru wanilinowego
-
80 g płatków migdałowych
-
50 ml wody
-
sok z dwóch cytryn
Przygotowanie:
Obrane
jabłka podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Miąższ
podzielić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. Wiśnie odsączyć.
Cukier zwykły, cukier wanilinowy wraz z miękkim tłuszczem utrzeć
na puszystą masę. Podczas ucierania wbijać kolejno jaja, następnie
wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać wodę mineralną. Rozsmarować ciasto w
natłuszczonym naczyniu kwadratowym i wyrównać
powierzchnię. Wierzch obłożyć jabłkami i wiśniami, przykryć
pokrywą. Piec około 20 minut. Następnie 5 minut przed końcem
pieczenia dodać migdały, a po przestygnięciu posypać cukrem
pudrem.
0 komentarze: