Przepyszny dżem truskawkowy, rozsmarowany na chrupiących tostach, jest w czasie jesiennej szarugi najlepszym wspomnieniem wakacji. Jest pod każdym względem lepszy od sztucznych substytutów, które możemy kupić w supermarkecie. Prawdziwy, domowy dżem truskawkowy nie zawiera zagęszczaczy ani inny składników chemicznych, ma charakterystyczny ciemny kolor i zachwycający zapach. Nie każdy z nas posiada jednak mamę czy babcię, która przygotuje dla nas te pyszne przetwory. W takiej sytuacji najlepiej skorzystać z naszego przepisu i przyrządzić dżem z truskawek samodzielnie.
DŻEM TRUSKAWKOWY
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 200-300 g cukru
- sok i miąższ z 1 cytryny
- ew. skórka z 1/4 cytryny
Przygotowanie:
Umyć truskawki i zostawić do odsączenia, następnie odszypułkować i zasypać 100 g cukru. Odstawić na ok. 2 godz. do lodówki. Całość przełożyć do dużego garnka lub patelni Eco-Vital, dodać sok i ew. skórkę cytryny, podgrzać na małym ogniu. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru zwiększyć ogień, aż truskawki zaczną wrzeć. Przesmażyć, jednocześnie zdejmując przy pomocy łyżki cedzakowej zbierającą się na powierzchni pianę. W końcowej fazie gotowania mieszać dżem aż od dna oraz dodać resztę cukru.
Dżem powinien zgęstnieć po ok. 2-3 godzinach. Konsystencję dżemu można sprawdzić tzw. "metodą talerzykową" - wlać kroplę dżemu na schłodzony talerzyk i odwrócić pionowo; prawidłowo zrobiony dżem nie ścieka.
Przełożyć dżem do słoików, mocno dokręcić, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.
0 komentarze: