Pieczeń cygańska z nadzieniem

Dzisiaj proponujemy dość nietypowe danie - pieczeń cygańską z nadzieniem. W polskiej kuchni ta potrawa pojawia się rzadko, a szkoda, ponieważ jest bardzo smaczna i sycąca. Wśród jej składników znaleźć można produkty, które są łatwo dostępne na krajowym rynku. Dodatki do niej serwowane, a mianowicie chleb i mizeria, stanowią tradycyjny element rodzimej kuchni, a całość trafi w gusta nawet najbardziej wymagających degustatorów.

Eco Vital Praca

PIECZEŃ CYGAŃSKA Z NADZIENIEM

Składniki (porcja dla 4 osób):
- 800 g wieprzowiny
- 50 g słoniny
- 2 cebule
- 1 papryka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- olej
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
Mięso przyprawić solą i pieprzem. Paprykę, cebulę oraz słoninę pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z przecierem pomidorowym. Posolić i popieprzyć. Powstałym w ten sposób nadzieniem wypełnić mięso, a następnie je zawinąć. By rolada nie rozwinęła się podczas pieczenia, należy ją silnie owinąć nicią. W ten sposób przyrządzone mięso smarujemy olejem i wkładamy do rozgrzanej brytfanny Eco-Vital. Potrawę pieczemy przez około godzinę. Należy pamiętać, aby mięso często obracać, tak, aby upiekło się równomiernie. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia polać ketchupem. Podawać z chlebem i mizerią.

0 komentarze: