Dzisiaj proponujemy dość nietypowe danie - pieczeń cygańską z nadzieniem. W polskiej kuchni ta potrawa pojawia się rzadko, a szkoda, ponieważ jest bardzo smaczna i sycąca. Wśród jej składników znaleźć można produkty, które są łatwo dostępne na krajowym rynku. Dodatki do niej serwowane, a mianowicie chleb i mizeria, stanowią tradycyjny element rodzimej kuchni, a całość trafi w gusta nawet najbardziej wymagających degustatorów.
Składniki
(porcja dla 4 osób):
-
800 g wieprzowiny
-
50 g słoniny
-
2 cebule
-
1 papryka
-
2 łyżki przecieru pomidorowego
-
2 łyżki ketchupu
-
olej
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
Mięso
przyprawić solą i pieprzem. Paprykę, cebulę oraz słoninę
pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z przecierem pomidorowym.
Posolić i popieprzyć. Powstałym w ten sposób nadzieniem wypełnić
mięso, a następnie je zawinąć. By rolada nie rozwinęła się
podczas pieczenia, należy ją silnie owinąć nicią. W ten sposób
przyrządzone mięso smarujemy olejem i wkładamy do rozgrzanej
brytfanny Eco-Vital. Potrawę pieczemy przez około godzinę. Należy
pamiętać, aby mięso często obracać, tak, aby upiekło się
równomiernie. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia polać
ketchupem. Podawać z chlebem i mizerią.
0 komentarze: