Tagliatelle z sosem Bolognese

Z okazji nowego tygodnia pragniemy podzielić się z wami nietypowym przepisem na makaron z sosem Bolognese. Chociaż zwykliśmy podawać go z makaronem spaghetti, to jednak w tradycyjnej wersji tej potrawy podstawą był makaron tagliatelle. Oryginalny sos Bolognese, pochodzący ze słonecznej Bolonii, sporządzany jest z wielu rodzajów mięs, które razem z sosem gotuje się nawet 4 godziny. Należy jednak pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi dorzucali warzywa, które akurat mieli pod ręką, dlatego nie powinniśmy przesadzać z ilością przecieru pomidorowego lub samych pomidorów.

eco vital praca


Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 łodyga pora
  • 1 cebula
  • 1 pomidor, obrany ze skórki
  • 150 g boczku
  • 500 g mielonego mięsa
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka gorącego bulionu warzywnego
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta oregano

Przygotowanie

Na oliwie, rozgrzanej w rondlu Eco-Vital, zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać posiekany por oraz startą na paski marchewkę. Gdy warzywa się przyrumienią, należy rozłożyć je równomiernie po bokach naczynia, a na środek dodać pokrojony boczek, który należy podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Na koniec wymieszać z warzywami. Dotychczasowe składniki przesunąć na bok garnka i partiami wkładać mięso mielone: włożyć 1/3 część mięsa i dokładnie obsmażyć, pamiętając, aby co chwilę mieszać, do momentu, aż kolor zmieni się z czerwonego na brązowy. Następnie całość wymieszać z boczkiem i warzywami, ponownie przesunąć na bok i podobnie postąpić zresztą mięsa. Gdy już całe mięso mielone zostanie wymieszane z pozostałymi składnikami, do rondla wlać szklankę wody i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy rozcieńczony w trzech łyżkach gorącego bulionu i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu dodać pozostały bulion i doprowadzić do wrzenia. Pomidora pokroić w drobną kostkę i dodać do garnka. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przykryć i gotować na małym ogniu przez dwie godziny. Od czasu do czasu mieszając. Podawać z tagliatelle ugotowanym al dente. Makaron podawać z sosem posypanym tartym serem (np. parmezanem).

0 komentarze: