Chałwa domowa

Zgodnie z obietnicą zatrzymujemy się na dłużej w Indiach i prezentujemy kolejny przepis. Chałwa jest przysmakiem, który można przyrządzić na wiele sposobów. W Polsce znamy przede wszystkim przepis z wykorzystaniem sezamu i orzechów. Warto jednak zaznaczyć, że chałwą zajadają się również mieszkańcy Półwyspu Bałkańskiego oraz krajów śródziemnomorskich. W samych Indiach popularna jest także wersja z kaszy manny i tartej marchwi. Zachęcamy do eksperymentów i poszukiwania idealnego smaku.

Eco Vital Praca, Eco Vital Opinie

Składniki:

500 g sezamu
5 łyżek miodu
orzechy (mak, wiórki kokosowe, migdały) - opcjonalnie

Przygotowanie:

Sezam wrzucamy na patelnię i smażymy do czasu aż zacznie zmieniać kolor. Uważamy, by go nie przypalić, ponieważ chałwa będzie miała nieprzyjemny posmak. Następnie zsypujemy sezam z patelni, by się za bardzo nie przysmażył. Czekamy kilkanaście minut do całkowitego ostygnięcia. Dodajemy orzechy i mielimy wszystko za pomocą blendera lub innego urządzenia. Przekładamy całość do miski i dodajemy miód. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Wkładamy do lodówki.

Smacznego! :)



24 komentarze:

  1. Nie przepadam za chałwą, ale taką domową to bym z chęcią zjadła :) Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja chałwę lubię! i to bardzo! Z każdym rokiem coraz bardziej! Domowe różne testuję, ale jeszcze nie mam tej idealnej.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja chałwę uwielbiam. Pozwalam sobie na nią najwyżej 2x w roku. Ale taką domową chyba spróbuję i jak już zrobię to odpuszczę sobie i po prostu... zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o mamo!! rewelacja! :) www.kuchasia.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. chałwa domowa?! ooooo... chce, chce! uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oblubienica mojego małżonka, ja jej nie znoszę ;) Domowa musi być super w smaku :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Strasznie dawno nie jadłam a takiej domowej jeszcze wcale... trzeba to zmnienić ;)!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kocham chałwę <3 a juz domowa musi być obłedna w smaku! taki łatwy przepis a ile daje pyszności i radości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojejku aż mi ślinka cieknie...już wieki chyba nie jadłam chałwy. Oj teraz będzie za mną chodzić... :) pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Musze wypróbować zrobić taką domowa chałwę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zabieram się za chałwę już od kilku miesięcy, ale teraz to sobie narobiłam jeszcze większej na nią ochoty :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. łał!! pięknie wygląda!! moja taka ładna nie była :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie robiłam chałwy, ciekawe jak smakuje taka domowa?

    OdpowiedzUsuń
  14. Cóż za pyszności !
    Aż muszę sobie jeszcze raz zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chałwę kocham, tak więc przepis zapisuję, bo na pewno będzie wykorzystany!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zjadłabym kawałek :) Taka domowa musi być super :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Proste przygotowanie zachęca do wykonania tego niecodziennego przysmaku, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jesteś genialna!domowa chałwa to mistrzostwo:)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam domową wersję, jest mniej słodka niż sklepowe:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Robiłam kiedyś chałwę z dwóch odmian sezamu, użyłam też nieco wiórek kokosowych. Samk- nie do opisania :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Chciałabym użyć pasty waniliowej do chałwy - ile mam dodać łyżeczek ?

    OdpowiedzUsuń