Brokuły

Eco Vital Opinie


Mimo że coraz popularniejsze w diecie Polaków, brokuły nadal są niedoceniane. Inni przedstawiciele rodziny krzyżowych, kapustnych, od lat z powodzeniem goszczą na polskich stołach (m. in. kalafior, brukselka, jarmuż, kalarepa, rzodkiew czy rzeżucha ogrodowa), natomiast okazuje się, że to średnio popularne „zielone kwiaty” zaliczane są do najsmaczniejszych i najzdrowszych.

Wielbiciele brokułów dobrze wiedzą, że nie tracą one swoich walorów smakowych i zdrowotnych niezależnie od tego czy są świeże czy mrożone. Zawierają składniki odżywcze takie jak: witamina C (100 g brokułów odpowiada połowie dziennego zapotrzebowania), magnez, błonnik, potas, sulforafan (składnik posiadający właściwości antynowotworowe), prowitamina A, witamina K, kwas foliowy, luteina i zeaksantyna.




Jeśli zdecydujemy się kupić świeże brokuły, pamiętajmy o kilku charakterystycznych cechach. Po pierwsze, należy zwrócić uwagę na ich główki, które powinny być koloru ciemnozielonego lub purpurowego oraz powinny ściśle do siebie przylegać. W żadnym wypadku nie powinny być one żółtawe. Łodyga brokuła również powinna wyglądać podobnie, a także mieć jędrną budowę i zielone, świeże liście. Twarda łodyga o białym kolorze świadczy o nieświeżości warzywa. Brokuły można przechowywać w lodówce, w plastikowej folii, nie dłużej niż 5 dni.

Eco Vital Poznań

0 komentarze: