Kule rumowe

Kule rumowe, zwane inaczej bajaderkami, to dobry sposób na wykorzystanie niezjedzonych resztek wypieków bez wyrzucania ich do śmieci. Od czasu do czasu zdarza się, że po imprezach rodzinnych zostają nam kawałki różnych ciast, które co prawda nie są pierwszej świeżości, ale z drugiej strony żal nam się ich pozbyć. Nawet jeżeli takich resztek nie posiadamy, możemy śmiało wykorzystać herbatniki, migdały, orzechy lub inne rozdrobnione składniki. Wszystko zależy od naszej wyobraźni. Dzięki naszemu przepisowi przekonacie się, że wykonanie tego doskonałego przysmaku jest bardzo proste.

Eco Vital Blog


Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka masła
  • 100 g resztek (ewentualnie orzechów, migdałów itp.)
  • rum (opcjonalnie aromat rumowy)
  • wiórki kokosowe lub posypka czekoladowa

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrabniamy za pomocą miksera.
Mleko z masłem wkładamy do garnka Eco-Vital i podgrzewamy. Dodajemy kakao. Całość dolewamy do herbatników. Dodajemy resztki ciast, rum i wszystko razem mieszamy. 
Z mieszaniny formujemy kule i obtaczamy w wiórkach kokosowych lub posypce czekoladowej. Są gotowe do spożycia od razu po przygotowaniu.

Życzymy smacznego!



0 komentarze: