Kule rumowe, zwane inaczej bajaderkami,
to dobry sposób na wykorzystanie niezjedzonych resztek wypieków bez
wyrzucania ich do śmieci. Od czasu do czasu zdarza się, że po
imprezach rodzinnych zostają nam kawałki różnych ciast, które co
prawda nie są pierwszej świeżości, ale z drugiej strony żal nam
się ich pozbyć. Nawet jeżeli takich resztek nie posiadamy, możemy
śmiało wykorzystać herbatniki, migdały, orzechy lub inne
rozdrobnione składniki. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.
Dzięki naszemu przepisowi przekonacie się, że wykonanie tego
doskonałego przysmaku jest bardzo proste.
Składniki:
- 250 g herbatników
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka masła
- 100 g resztek (ewentualnie orzechów, migdałów itp.)
- rum (opcjonalnie aromat rumowy)
- wiórki kokosowe lub posypka czekoladowa
Przygotowanie:
Herbatniki rozdrabniamy za pomocą
miksera.
Mleko z masłem wkładamy do garnka
Eco-Vital i podgrzewamy. Dodajemy kakao. Całość dolewamy do
herbatników. Dodajemy resztki ciast, rum i wszystko razem mieszamy.
Z
mieszaniny formujemy kule i obtaczamy w wiórkach kokosowych lub
posypce czekoladowej. Są gotowe do spożycia od razu po
przygotowaniu.
Życzymy smacznego!
0 komentarze: