Gazpacho to hiszpańska
zupa, która idealnie wpasowuje się w smaki wakacji – jest zdrowa, pożywna
i sycąca, ale bardzo lekka. Znakomicie zastępuje polskie potrawy
wtedy, kiedy z nieba leje się żar, a myśl o tradycyjnych daniach,
obowiązkowo zasmażanych, tłustych i parujących, nie dodaje
apetytu.
Hiszpanie znają kilka
rodzajów gazpacho. Do zupy, w różnych jej odmianach, dodają
orzechy, oliwki, jajka lub, drobno pokrojoną, szynkę. Poniżej zaprezentuję jeden z
mniej skomplikowanych przepisów na gazpacho w wersji
wegetariańskiej.
Składniki (porcja dla
3-4 osób):
- puszka krojonych pomidorów
- świeży, sparzony pomidor
- dwa świeże ogórki
- papryka
- dwa ząbki czosnku
- czerwona cebuli
- świeża bazylia
- jogurt grecki
- jogurt naturalny
- oregano
- pieprz, sól do smaku
Sposób przygotowania:
Umyć warzywa, a potem
wszystkie, oprócz papryki i czosnku, obrać ze skórki. Drobno
pokroić pomidora, ogórki, cebulę i paprykę. Do blendera wrzucić
krojone pomidory z puszki, 3/4 pokrojonych ogórków, 3/4 pokrojonej
cebuli i zmiksować na jednolitą masę. Dolać jogurty,
wycisnąć czosnek i przyprawić solą, pieprzem i oregano. Dobrze
wymieszać. Przelać zupę do szklanej miski i dodać pozostałą
część pokrojonych warzyw – pomidora, paprykę,
część cebuli i
ogórków. Ponownie wymieszać. Całość chłodzić przez godzinę w
lodówce lub dorzucić do miski kilka kostek lodu. Gazpacho
prezentuje się najlepiej, kiedy udekoruje się je świeżą bazylią.
0 komentarze: