Orzeźwiająco pomidorowa zupa z Południa

Gazpacho to hiszpańska zupa, która idealnie wpasowuje się w smaki wakacji – jest zdrowa, pożywna i sycąca, ale bardzo lekka. Znakomicie zastępuje polskie potrawy wtedy, kiedy z nieba leje się żar, a myśl o tradycyjnych daniach, obowiązkowo zasmażanych, tłustych i parujących, nie dodaje apetytu.
Hiszpanie znają kilka rodzajów gazpacho. Do zupy, w różnych jej odmianach, dodają orzechy, oliwki, jajka lub, drobno pokrojoną, szynkę. Poniżej zaprezentuję jeden z mniej skomplikowanych przepisów na gazpacho w wersji wegetariańskiej.

Eco Vital Praca


Składniki (porcja dla 3-4 osób):
  • puszka krojonych pomidorów
  • świeży, sparzony pomidor
  • dwa świeże ogórki
  • papryka
  • dwa ząbki czosnku
  • czerwona cebuli
  • świeża bazylia
  • jogurt grecki
  • jogurt naturalny
  • oregano
  • pieprz, sól do smaku

Sposób przygotowania:
Umyć warzywa, a potem wszystkie, oprócz papryki i czosnku, obrać ze skórki. Drobno pokroić pomidora, ogórki, cebulę i paprykę. Do blendera wrzucić krojone pomidory z puszki, 3/4 pokrojonych ogórków, 3/4 pokrojonej cebuli i zmiksować na jednolitą masę. Dolać jogurty, wycisnąć czosnek i przyprawić solą, pieprzem i oregano. Dobrze wymieszać. Przelać zupę do szklanej miski i dodać pozostałą część pokrojonych warzyw – pomidora, paprykę,
część cebuli i ogórków. Ponownie wymieszać. Całość chłodzić przez godzinę w lodówce lub dorzucić do miski kilka kostek lodu. Gazpacho prezentuje się najlepiej, kiedy udekoruje się je świeżą bazylią.

0 komentarze: