Kofta indyjska

W dzisiejszej odsłonie bloga zaglądamy do kuchni indyjskiej. Jeżeli szukacie sposobu na to, by się porządnie najeść tak, by się jednocześnie nie przejeść, mamy dla Was idealne rozwiązanie. Kofta indyjska to kuleczki formowane z ziemniaków, białego sera i cebuli, podawane z sosem garam masala. Wraz z ryżem tworzą one kompozycję o interesującym bukiecie smakowym. Smacznego!

Eco Vital Praca

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 250 g białego sera
  • 1 cebula
  • 1 mała ostra papryczka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól, pieprz

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • śmietana 12 %
  • olej
  • sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez ok. 30 minut.
W tym czasie możemy przygotować sos. Na patelni podgrzewamy olej. Wyciskamy czosnek i wrzucamy na patelnię wraz z kurkumą i kminem. Mieszamy. Dodajemy posiekaną cebulę. Podsmażamy i dodajemy startą na tarce marchewkę. Gdy zmięknie, dodajemy garam masala i pomidory. Czekamy aż z pomidorów odparuje część wody i dodajemy śmietanę. Przyprawiamy solą. Sos możemy rozmieszać blenderem.
Ugotowane ziemniaki obieramy z mundurków i rozgniatamy. Dodajemy do nich pokruszony ser, drobno pokrojoną cebulę, papryczkę, bułkę tartą, sól i pieprz. Całość mieszamy. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 4 – 5 cm. Smażymy na głębokim tłuszczu. Podajemy z ryżem lub kaszą.


0 komentarze: