W dzisiejszej odsłonie bloga zaglądamy
do kuchni indyjskiej. Jeżeli szukacie sposobu na to, by się
porządnie najeść tak, by się jednocześnie nie przejeść, mamy
dla Was idealne rozwiązanie. Kofta indyjska to kuleczki formowane z
ziemniaków, białego sera i cebuli, podawane z sosem garam masala.
Wraz z ryżem tworzą one kompozycję o interesującym bukiecie
smakowym. Smacznego!
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 250 g białego sera
- 1 cebula
- 1 mała ostra papryczka
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- sól, pieprz
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- śmietana 12 %
- olej
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez
ok. 30 minut.
W tym czasie możemy przygotować sos.
Na patelni podgrzewamy olej. Wyciskamy czosnek i wrzucamy na patelnię
wraz z kurkumą i kminem. Mieszamy. Dodajemy posiekaną cebulę.
Podsmażamy i dodajemy startą na tarce marchewkę. Gdy zmięknie,
dodajemy garam masala i pomidory. Czekamy aż z pomidorów odparuje
część wody i dodajemy śmietanę. Przyprawiamy solą. Sos możemy
rozmieszać blenderem.
Ugotowane ziemniaki obieramy z
mundurków i rozgniatamy. Dodajemy do nich pokruszony ser, drobno
pokrojoną cebulę, papryczkę, bułkę tartą, sól i pieprz. Całość
mieszamy. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 4 – 5 cm. Smażymy
na głębokim tłuszczu. Podajemy z ryżem lub kaszą.
0 komentarze: