QAFP - co to takiego?

Eco Vital garnki


W poprzednim wpisie zamieszczony został bardzo interesujący przepis na danie z gęsi. Potrawy z gęsiny nie są zbyt popularne w Polsce, co prawdopodobnie spowodowane jest małą wiedzą na temat tego gatunku drobiu. Jest jednak pewien sposób, aby bez problemu wybrać w sklepie kurczaka, gęś czy kaczkę najlepszej jakości.

Gwarancją wysokiej jakości mięsa drobiowego jest QAFP (Quality Assurance for Food Products), czyli Program Gwarantowanej Jakości Żywności. Certyfikaty te zostały opracowane przez zespół ekspertów, mi. in. ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Instytutu Zootechniki w Krakowie, a otrzymują je wyłącznie produkty, które spełniły rygorystyczne normy produkcji i dystrybucji. Mięso oznaczone QAFP przetworzone zostało w cyklu produkcyjnym skrupulatnie monitorowanym na każdym etapie. Zwierzęta pochodzące z certyfikowanych hodowli nie są karmione paszami z dodatkiem antybiotyków, hormonów i stymulatorów wzrostu. Wśród wymogów QAFP są m. in. wygórowane wymogi weterynaryjne, obowiązkowe dezynfekcje oraz nakaz ochrony drobiu przed chorobami. Ale QAFP dotyczy nie tylko hodowli. Restrykcje zawarte w tych certyfikatach obejmują także kwestie transportu i przechowywania mięsa.

Dzięki tym regulacjom i procedurom mamy pewność, że kupujemy produkt najwyższej jakości, świeży i zdrowy.

0 komentarze: