Karp to ryba słodkowodna, pochodząca z Chin. Do Europy dotarła w XII w., a do Polski w XIII wieku. Karp podbił europejskie stoły główne ze względu na dużą ilość dni postnych w ówczesnym kalendarzu katolickim. Dzięki odpowiednim warunkom panującym na ziemiach polskich, hodowle karpi w Polsce stały się wyjątkowo popularne. Ryby pochodzące z naszej ojczyzny wyróżniają się walorami smakowymi i odżywczymi. Odpowiednio przyrządzone karpie stanowią doskonały wybór nie tylko na stół wigilijny, ale także na co dzień.
KARP Z PIECZARKAMI
Składniki (porcja dla 6 osób):
- 1,5 karpia
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 250 g pieczarek
- 150 g słoniny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mleka
- 1 jajko
- 1 cebula
- szczypta tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Rybę
posolić i natrzeć pieprzem, odstawić na 30 minut. W tym czasie
przygotować farsz: pokroić w drobną kostkę słoninę i wytopić
na patelni niskiej, powstały nadmiar tłuszczu odlać i
podsmażyć na nim pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Do pieczarek
dodać bułkę tartą zalaną mlekiem oraz jajko. Całość
przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Nafaszerować powstałym
farszem rybę, spiąć wykałaczkami i ułożyć na odrobinie masła
w rozgrzanym naczyniu kwadratowym. Na wierzchu karpia
również ułożyć wiórki masła. Potrawę piec pod przykryciem
około 30 minut. Pod koniec pieczenia polać ją winem i zapiec przez
chwilę. Wyjąć rybę na półmisek, sos zagęścić mąką. Karpia
podawać polanego sosem.
0 komentarze: