Karp - chiński symbol szczęścia

Karp to ryba słodkowodna, pochodząca z Chin. Do Europy dotarła w XII w., a do Polski w XIII wieku. Karp podbił europejskie stoły główne ze względu na dużą ilość dni postnych w ówczesnym kalendarzu katolickim. Dzięki odpowiednim warunkom panującym na ziemiach polskich, hodowle karpi w Polsce stały się wyjątkowo popularne. Ryby pochodzące z naszej ojczyzny wyróżniają się walorami smakowymi i odżywczymi. Odpowiednio przyrządzone karpie stanowią doskonały wybór nie tylko na stół wigilijny, ale także na co dzień.





KARP Z PIECZARKAMI

Składniki (porcja dla 6 osób):
  • 1,5 karpia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 250 g pieczarek
  • 150 g słoniny
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mleka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • szczypta tymianku
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Rybę posolić i natrzeć pieprzem, odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować farsz: pokroić w drobną kostkę słoninę i wytopić na patelni niskiej, powstały nadmiar tłuszczu odlać i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Do pieczarek dodać bułkę tartą zalaną mlekiem oraz jajko. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Nafaszerować powstałym farszem rybę, spiąć wykałaczkami i ułożyć na odrobinie masła w rozgrzanym naczyniu kwadratowym. Na wierzchu karpia również ułożyć wiórki masła. Potrawę piec pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec pieczenia polać ją winem i zapiec przez chwilę. Wyjąć rybę na półmisek, sos zagęścić mąką. Karpia podawać polanego sosem.

0 komentarze: