Przez długi czas
uważano, że tryb życia nie ma wpływu na stan mózgu. Najnowsze
badania dowodzą jednak, iż mamy możliwość polepszenia stanu jego
komórek i to w bardzo prostu sposób. Otóż kluczem do zdrowego i
prawidłowo funkcjonującego mózgu jest odpowiednia dieta. W
zależności od tego co i w jakich ilościach jemy, poprawiamy nie
tylko zdolności koncentracji i refleksu, ale także swój nastrój,
stosunek do życia i świata oraz ogólny stan zdrowia.
Co zatem powinniśmy
spożywać, aż nasz mózg działał na najwyższych obrotach?
Naukowcy w pierwszej kolejności polecają ryby i owoce morza. Są
one znakomitych źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych
omega-3, które mają ogromny wpływ na pracę mózgu. Wiedziały o
tym już nasze babcie, które niezrażone oporami zmuszały swoim
wnuczkom tran. Ponadto, ryby i owoce morza są także bogate w
białko, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie nie tylko
układu nerwowego, ale również reszty organizmu.
Innym stałym elementem
naszej diety powinny być oczywiście owoce i warzywa. W
szczególności powinniśmy skupić się na owocach drobnych, takich
jak borówki czy jagody, które mają ogromny wpływ na pamięć,
zdolność koncentracji oraz szybkość uczenia się. Nie wolno nie
doceniać również warzyw zielonych (rzepa, brokuły, kapusta),
ponieważ są one doskonałymi przeciwutleniaczami oraz zapobiegają
stanom zapalnym. Szczególnie ważny jest tutaj szpinak, zawierający
kwas alfa-liponowy oraz witaminy z grupy B, które wspomagają
regenerację mózgu.
W codziennej diecie nie
powinno się również zapominać o przyprawach takich jak kurkuma,
imbir, cynamon, szałwia czy rozmaryn.
Wśród ich znakomitych
właściwości znaleźć można m.in. działanie przeciwnowotworowe,
zapobieganie osłabieniu zdolności umysłowych i starzeniu się
mózgu, wspomaganie budowy nowych komórek nerwowych i naprawianie
sieci połączeń między nimi. Kondycje mózgu poprawiają także
kawa i zielona herbata. Badania wskazują, że picie kilku filiżanek
kawy dziennie znacząco redukuje ryzyko zachorowania na Alzheimera,
natomiast zielona herbata w ilości zaledwie jednej filiżanki
dziennie zmniejsza ryzyko upośledzenia czynności umysłu o
38%, a picie dwóch obniża ryzyko aż o 54%.
Ponadto na nasze stoły
ze spokojem mogą powrócić jajka. Dawniej uważane za
„cholesterolową bombę”, obecnie odzyskały zaufanie lekarzy i
naukowców. Zawarte w nich składniki odżywcze takie jak
cholina, luteina i
zeaksantyna są
szczególnie wartościowe dla ludzkiego mózgu i oczu. Jajka
zawierają także wiele białek i witamin np. A, E, B12 oraz kwas
foliowy, natomiast cholesterol z nich pochodzący stanowi zaledwie
10-15% całego cholesterolu w krwiobiegu.
Wśród
polecanych przez naukowców elementów diety zdrowych dla naszego
mózgu znaleźć można także awokado, orzechy i nasiona, a także
czerwone wino.
Wniosek
z danych udostępnionych przez naukowców jest całkiem prosty –
jeśli chcemy długo cieszyć się bystrym umysłem oraz wszystkimi
zdolnościami mózgu, wystarczy abyśmy zmienili dietę na bardziej
wartościową.
0 komentarze: