Dieta polepszy kondycję mózgu

Eco Vital Opinie
Przez długi czas uważano, że tryb życia nie ma wpływu na stan mózgu. Najnowsze badania dowodzą jednak, iż mamy możliwość polepszenia stanu jego komórek i to w bardzo prostu sposób. Otóż kluczem do zdrowego i prawidłowo funkcjonującego mózgu jest odpowiednia dieta. W zależności od tego co i w jakich ilościach jemy, poprawiamy nie tylko zdolności koncentracji i refleksu, ale także swój nastrój, stosunek do życia i świata oraz ogólny stan zdrowia.

Eco Vital Garnki
Co zatem powinniśmy spożywać, aż nasz mózg działał na najwyższych obrotach? Naukowcy w pierwszej kolejności polecają ryby i owoce morza. Są one znakomitych źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają ogromny wpływ na pracę mózgu. Wiedziały o tym już nasze babcie, które niezrażone oporami zmuszały swoim wnuczkom tran. Ponadto, ryby i owoce morza są także bogate w białko, odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie nie tylko układu nerwowego, ale również reszty organizmu.

Innym stałym elementem naszej diety powinny być oczywiście owoce i warzywa. W szczególności powinniśmy skupić się na owocach drobnych, takich jak borówki czy jagody, które mają ogromny wpływ na pamięć, zdolność koncentracji oraz szybkość uczenia się. Nie wolno nie doceniać również warzyw zielonych (rzepa, brokuły, kapusta), ponieważ są one doskonałymi przeciwutleniaczami oraz zapobiegają stanom zapalnym. Szczególnie ważny jest tutaj szpinak, zawierający kwas alfa-liponowy oraz witaminy z grupy B, które wspomagają regenerację mózgu.

Eco Vital Poznań
W codziennej diecie nie powinno się również zapominać o przyprawach takich jak kurkuma, imbir, cynamon, szałwia czy rozmaryn. Wśród ich znakomitych właściwości znaleźć można m.in. działanie przeciwnowotworowe, zapobieganie osłabieniu zdolności umysłowych i starzeniu się mózgu, wspomaganie budowy nowych komórek nerwowych i naprawianie sieci połączeń między nimi. Kondycje mózgu poprawiają także kawa i zielona herbata. Badania wskazują, że picie kilku filiżanek kawy dziennie znacząco redukuje ryzyko zachorowania na Alzheimera, natomiast zielona herbata w ilości zaledwie jednej filiżanki dziennie zmniejsza ryzyko upośledzenia czynności umysłu o 38%, a picie dwóch obniża ryzyko aż o 54%.

Eco Vital Opinie
Ponadto na nasze stoły ze spokojem mogą powrócić jajka. Dawniej uważane za „cholesterolową bombę”, obecnie odzyskały zaufanie lekarzy i naukowców. Zawarte w nich składniki odżywcze takie jak cholina, luteina i zeaksantyna szczególnie wartościowe dla ludzkiego mózgu i oczu. Jajka zawierają także wiele białek i witamin np. A, E, B12 oraz kwas foliowy, natomiast cholesterol z nich pochodzący stanowi zaledwie 10-15% całego cholesterolu w krwiobiegu.



Eco Vital Opinie
Wśród polecanych przez naukowców elementów diety zdrowych dla naszego mózgu znaleźć można także awokado, orzechy i nasiona, a także czerwone wino.

Wniosek z danych udostępnionych przez naukowców jest całkiem prosty – jeśli chcemy długo cieszyć się bystrym umysłem oraz wszystkimi zdolnościami mózgu, wystarczy abyśmy zmienili dietę na bardziej wartościową.

0 komentarze: