Gęś - smaczna, łatwa w przygotowaniu, a przede wszystkim małokaloryczna

Drób to, zaraz po wieprzowinie, drugie ulubione mięso Polaków. W ciągu swojego życia przeciętny Polak zjada ponad 1300 kurczaków, 46 indyków, ale tylko 1,5 gęsi. Szkoda, ponieważ mięso tego ptaka jest bardzo smaczne. Zwykle przyrządza się gęś na wyjątkowe okazje, takie jak święta, wizyta ważnych gości czy przyjęcie okolicznościowe  Nie każdy wie, że gęś jest bardzo łatwa w przygotowaniu i nawet laik poradzi sobie z przyrządzeniem jej. Szczególnie mając do dyspozycji dobre składniki, sprawdzony przepis oraz naczynia wysokiej jakości.

eco vital opinie

GĘŚ FASZEROWANA KASZĄ JĘCZMIENNĄ

Składniki (porcja dla 6 osób):
- 1 młoda gęś
- gęsie podroby
- 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
- 150 g suszonych śliwek
- 125 ml kwaśnej śmietany
- 200 g słoniny
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany zakwaszanej 18%
- szczypta pietruszki
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

W garnku wysokim Eco Vital w 750 ml osolonej wody (3 szklanki) zagotować do miękkości żołądek, skrzydełka, szyję bez skóry i suszone śliwki. Opłukaną kaszę ugotować z dodatkiem masła w rondlu. Mięso oddzielić od kości i razem ze śliwkami bardzo drobno pokroić lub zmielić w maszynce do mięsa. Całość wymieszać z surową, posiekaną wątróbką, ostudzoną kaszą i jajami. Przyprawić solą i pieprzem oraz pokrojoną pietruszką. Gęś oczyścić i posolić. Słoninę pokroić w plastry. Oczyszczoną gęś nadziać farszem i zaszyć bawełnianą nitką. Ułożyć w nagrzanej brytfannie i obłożyć plastrami słoniny. Następnie piec przez około godzinę. W trakcie pieczenia polewać powstałym sosem. Po pieczeniu usunąć nić, a wytopiony sos podgotować z kwaśną śmietaną, mieszając doprowadzić do lekkiego zagęszczenia, przyprawić. Podawać z chlebem.

0 komentarze: