Węgierskie leczo mocno paprykowe


Początek września to doskonała pora na przyrządzanie dań ze świeżych warzyw, których na pobliskich targach nadal nie brakuje, a ich ceny są wyjątkowo niskie. Zachęcamy więc do tego, aby zabrać z domu solidną siatkę na zakupy i wybrać się po niezbędne składniki na tradycyjne węgierskie leczo. Warzyw do przygotowania dania będzie sporo, ale wszelkie ciężary zrekompensuje bogactwo smaku jakie nam dostarczą. Ale czym właściwie jest leczo? Żartobliwie określa się go mianem węgierskiego bigosu, to sztandarowe, danie jednogarnkowe, smak dzieciństwa w wielu polskich domach. Doskonałe rozwiązanie na jednodaniowy obiad, treściwą kolację lub interesujące śniadanie. Przepis na leczo jest banalnie prosty, a możliwości jego przygotowania jest tak wiele jak wiele jest polskich gospodyń. Naszą propozycję oparliśmy na tradycyjnej węgierskiej recepturze.


Eco Vital Opinie





Składniki:



  • Mała cukinia,
  • 2 duże żółte papryki,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 6 dużych pomidorów,
  • 150 g pieczarek,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • 1 duża cebula,
  • 1 laska kiełbasy Toruńskiej
  • Olej, sól i pieprz, papryka w proszku (3 opakowania).



Przygotowanie:



Obraną i drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku wysokim Eco Vital. Pieczarki i kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Całość dusimy przez ok. 10 minut. Cukinie obieramy ze skórki i kroimy w średnią kostkę. Pomidory, namoczone wcześniej we wrzątku, obieramy ze skórek i kroimy w średnią kostkę. Z papryk wykrawamy komory nasienne i kroimy w paski. Wszystkie te warzywa dorzucamy do duszących się już składników i całość gotujemy, aż zrobią się zupełnie miękkie. W międzyczasie dodajemy sól i pieprz oraz paprykę w proszku (aby papryka w proszku rozprowadziła się równomiernie, proponujemy rozrobić ją w 100 ml wody i tak przygotowany płyn wlać do garnka). Gotowe danie proponujemy podawać w głębokich talerzach, razem z białym pieczywem. Leczo najlepiej smakuje posypane żółtym serem.




0 komentarze: