Zapiekana cukinia z pieczarkowym nadzieniem

Po mocno paprykowym leczo, przyszła pora na danie przyrządzane w piekarniku - zapiekaną cukinię z pieczarkowym nadzieniem. Jest to nieskomplikowany przepis, który z powodzeniem zastosujemy zarówno jako kulinarne rozwiązanie podczas romantycznego wieczoru dla dwojga, jak i pyszną i zdrową alternatywę dla niedzielnego obiadu dla całej rodziny. Zapiekane cukinie wyglądają bajecznie kolorowo, dlatego z powodzeniem poprawią nam nastrój gdy za oknem deszczowa aura.

Eco Vital Poznań

Składniki:

2 cukinie 
10 pieczarek 
cebula
15 dag wędliny (szynki, kiełbasy)
2 średnie pomidory 
15 dag żółtego sera 
olej 
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 st. C. Umyte cukinie przekrawamy na dwie długie połówki i z każdej z nich usuwamy gniada nasienne. Każdą z połówek delikatnie solimy. Pokrojone wcześniej drobno pieczarki podsmażamy na oleju, razem z posiekaną cebulą i pokrojoną w paski wędliną. Całość doprawiamy solą i pieprzem, według własnego uznania. Obrane ze skórki pomidory kroimy w drobną kostkę, pamiętając, aby wcześniej usunąć gniazda nasienne. Tak uzyskane nadzienie mieszamy ze sobą i umieszczamy w każdej z połówek. Każdą z łódeczek posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika na 20 minut. 

1 komentarz: