Intensywnie szpinakowa tarta z mozzarellą

Doskonale wiemy, że wielu z was obrzydził nasz ostatni wpis, ale uwierzcie, że dla nas jego redakcja nie była niczym przyjemnym. Jesteśmy z reguły bardzo tolerancyjni i otwarci na kulinarne niespodzianki, ale i nasze kubki smakowe mają swoje granice. Dlatego jest tam niezmiernie miło napisać o czymś normalnym i zjadliwym. Tarta ze szpinakiem, bo o niej mowa, zaciekawiła nas na tyle, że postanowiliśmy przybliżyć Wam naszą skromną propozycję jej podania. 

Eco Vital Opinie

Składniki:

  • Ciasto: 35 dag mąki,
  • 4-5 łyżek zimnej wody,
  • 2 żółtka,
  • 15 dag masła,
  • szczypta soli.

  • Farsz:
  • porcja mrożonego szpinaku,
  • 3 (lub więcej) ząbki czosnku,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • mozzarella,
  • 2 jaja,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.

  • Sposób przygotowania:

  • Na początku czynność najmniej przyjemna, to znaczy przygotowanie ciasta. Pokrojone w plasterki masło oraz mąkę należy dokładnie posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Do sporządzonej w ten sposób masy dodajemy żółtka i wodę, starając się przy tym, aby nic ze środka nie wypłynęło. Całość szybko zagniatamy, ponieważ kruche ciasto nie lubi zbyt intensywnego wyrabiania. Tak przygotowaną masę wykładamy na natłuszczoną wcześniej blachę i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Zimne ciasto zakłuwamy na całej powierzchni widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni). Pieczemy, aż boki się lekko zarumienią, po czym wyciągamy i odstawiamy na bok. Pora na farsz, który z resztą nie jest już tak skomplikowany. Szpinak najlepiej jest już wcześniej rozmrozić, odcedzić i drobno posiekać. Najlepiej wrzucić do durszlaka, gdzie spokojnie poczeka na swoją kolej.  Cebulę należy drobno pokroić, a czosnek przecisnąć przez praskę. Im więcej czosnku tym lepiej, tak przynajmniej uważa załoga Rewolucji Na Talerzu Eco-Vital. Patelnię polewamy oliwą z oliwek i ustawiamy na palniku. Nie czekamy zbyt długo z jej nagrzaniem i wrzucamy równocześnie czosnek i cebulę. Istotą rzeczy jest zeszklenie dodanych składników, a nie ich przyrumienienie. Nie jest chyba tajemnicą, że to kwestia smaku. Do cebuli i czosnku dodajemy szpinak i pozwalamy, aby całość dokładnie się poddusiła. Szpinak powinien być gęstą masą, dlatego tak ważne było jego odczekanie na durszlaku. Pod koniec doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Kolejną czynnością jest wykonanie masy jajeczno-śmietanowej. Widelcem roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Dodajemy ją do gorącego szpinaku i całość nakładamy na ciasto. Na sam koniec przed włożeniem piekarnika, obficie posypujemy tartę mozzarellą. Formę z ciastem ponownie wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220 stopni) i pieczemy do momentu, aż góra farszu łącznie z serem jednolicie się zetnie. Smacznego! :-)



18 komentarzy:

  1. te zdjęcie do mnie mowi-"zjedz mnie!!" pysznosci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej ona do mnie krzyczy - jedz mnie :) Dokładnie tak jak pollyzeczki pisze :) !

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha, zjadliwa i to bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. moje smaki:) wygląda wyśmienicie:) pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tartę w takim wydaniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wprawdzie ja tarte szpinakową robie nieco inaczej, ale ta wygląda równie smakowicie i fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooooo i u Ciebie też szpinakowo i też pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tarta prezentuje się przepięknie. Uwielbiam szpinak...
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. to jest coś bardzo dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. pysznie wygląda :) zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie lubię szpinaku, a szkoda bo tarta wygląda znakomicie :)


    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, a ta z mozzarellą musi byc przepyszna:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. tarta ze szpinakiem! mniam! :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Rzeczywiście bardzo intensywnie szpinakowa ;)
    Ale to w zupełności w moim guście ;)

    OdpowiedzUsuń