Karmelizowane gruszki w sosie zabaglione

W dzisiejszej odsłonie naszego kulinarnego bloga szybki przepis na osłodzenie sobie ponurych, jesiennych dni. Pogoda za oknem nie zachęca do spacerów, ale niektórych z Was może zainspirować do eksperymentowania w kuchni. Bomba witaminowa w tak chłodnym okresie jest oczywiście wskazana, więc zapraszamy do skosztowania naszych karmelizowanych gruszek w sosie zabaglione. Smacznego! :)

Eco Vital opinie

Składniki:

4 gruszki
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka masła

Sos zabaglione:

5 żółtek
50 g cukru pudru
pół szklanki wina białego
pół szklanki słodkiego likieru (dowolnego)

Przygotowanie:

Gruszki obieramy ze skórek. Wkładamy do naczynia żaroodpornego Posypujemy cynamonem, cukrem trzcinowym i dodajemy masło. Przykrywamy naczynie folią i pieczemy przez ok. 30 minut, kontrolując temperaturę. Następnie wyciągamy i zostawiamy w ciepłym miejscu.

Sos:

W misce mieszamy żółtka z cukrem. Dodajemy likier wraz z winem i mieszamy. Gotujemy wodę w rondlu i kładziemy na niego miskę z naszym sosem. Podgrzewamy przez kilka minut, nie pozwalając na zagotowanie. Po przygotowaniu polewamy gruszki.

12 komentarzy:

  1. Nie wiem czy to, aż taka witaminowa bomba do końca, ale kubki smakowe na pewno od niej wybuchną-takie pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bomba ale jaka pyszna!
    www.basinepichcenie.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam karmelizowane owoce ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wykwintny deser i zapewne smakuje wybornie

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, przydałby mi się taki pocieszyciel dzisiaj - karmelizowane gruszki - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny przepisik :) bardzo ciekawy i na pewno do wypróbowania...

    OdpowiedzUsuń
  7. Zabieram się za nie od dawna i chyba w końcu muszę zrobić :-) Doskonałe! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam! http://www.kuchasia.pl/

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm... Pełna rozpusta!


    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń