Cornish Pasties - angielskie pierogi

Czy zastanawialiście się kiedyś jak wyglądają angielskie pierogi? Cornish Pasties, bo o nich mowa, w przeciwieństwie do naszych rodzimych, wielkością dorównują dużej, męskiej dłoni! Dawniej przygotowywane były przez żony ciężko pracujących górników, jako pełnowartościowy posiłek.  Obecnie równie dobrze spełnią swoje zadanie jako nietypowa kanapka do pracy. Przyrządzane są w piekarnikach,  a wyglądem przypominają włoskie Calzone. Ich bogate wnętrze to solidna porcja farszu z wołowiny i gotowanych warzyw. Co prawda przygotowanie Cornish Pasties, wymaga odrobiny czasu i umiejętności, jednak efekt finalny zaskoczy każdego!


Eco Vital

Eco Vital Poznań





Składniki:

Ciasto
  • 250g masła (82%tłuszczu)
  • 1 kg mąki pszennej
  • 250g smalcu
  • zimna woda
  • szczypta soli

Farsz
  • duża marchew
  • 350g wołowiny
  • 400g ziemniaków
  • pół kostki masła
  • 2 średnie cebule
  • mąka
  • jajko
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Masło i smalec kroimy  w wąskie paski, a następnie dodajemy do mąki, dodajemy ziemnej wody i zagniatamy. W trakcie wyrabiania, ciasto warto polewać wodą, aby składniki lepiej się wymieszały. Gdy uzyskamy jednolitą i zbitą masę, dzielimy na 8 części, pakujemy do woreczków foliowych i odkładamy do zamrażarki na czas przygotowania farszu. Mięso, ziemniaki  i cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew trzemy na tarce, używając dużych oczek. Każdy ze schłodzonych kawałków ciasta, wałkujemy dosyć grubo (3-4 mm) i wycinamy z nich ok. 20 cm okrągłe placki (najlepiej przy pomocy talerza). Brzegi placków zwilżamy odrobiną wody i nakładamy farsz. Najpierw ziemniaki, sól, marchew, cebulę, mięso, sól i pieprz. Na tak uformowane nadzienie układamy odrobinę masła i posypujemy mąką, dzięki czemu powstanie smaczny sos. Całość sklejamy podobnie jak polskie pierogi i smarujemy rozdrobnionym jajkiem. Wszystkie 8 pierogów pieczemy w rozgrzanym piekarniku, najpierw przez 10 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza, a następnie przez 50 minut w temperaturze 170-160 stopni. Cornish Pasties doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimo. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Ojej... One naprawdę super wyglądają i sprawiają wrażenie super smacznych :) Czy mogę zastąpić wołowinę kurczakiem? :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jasne. Myślę, że kurczak z powodzeniem zastąpi wołowinę. Zamknięty w sakiewce ładnie się poddusi i będzie równie soczysty. Pytanie tylko, czy zależy nam na oryginalnym smaku, czy domowym eksperymencie. Osobiście przygotowałem przepis na bazie wołowiny i danie mnie oczarowało. Dlatego nie potrafię wyobrazić sobie innego smaku. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie aż trudno im się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak wyżej, bardzo smakowite! No i można się nimi solidnie najeść

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają! :)) Muszę kiedyś takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nadzienie prezentuje się pysznie :D

    OdpowiedzUsuń