Cześć! Ruszamy z nowym
projektem kulinarnym, którego głównym celem jest promocja zdrowego
trybu życia. Koniec z nudą, koniec z niedzielnym obiadkiem ze
schabowym w roli głównej. Czas na zmiany. Czas na rewolucje na
talerzu! Dzięki wspólnej podróży przez świat pełen smaku i
wyjątkowego aromatu najbardziej orientalnych przypraw zrozumiesz w
jak subtelny sposób możesz pieścić swoje podniebienie. Pozwól
się porwać w wir kuchni gdzie tradycja spotyka się nowoczesnością,
gdzie przy zastosowaniu naczyń trzeciej generacji Eco Vital możliwym
staje się niemożliwe. Poznaj smak jutra.
Zaczynamy od kuchni azjatyckiej rodem z portowego Kantonu, skąd w świat wyruszały pierwsze dostawy narkotycznego opium. Makaron smażony po kantońsku, to doskonałe połączenie delikatnej natury kurczaka z agresywnym smakiem smażonego makaronu.
Składniki (porcja dla 2
osób):
- 200 g piersi z kurczaka
- 2 marchewki
- 200 g makaronu
- 250 g kapusty pekińskiej
- 2 średnie pory
- 5 pieczarek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka smalcu
- 3 łyżki rosołu
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Mięso, marchewkę,
kapustę i pieczarki pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać patelnię,
dodać olej, zmniejszyć ilość energii, włożyć, makaron i smażyć
około 3 minut, aż spód stanie się chrupiący. Odwrócić, smażyć
z drugiej strony i przełożyć na talerz. Smalec rozgrzać na
patelni, dodać por i mięso, mieszać i smażyć około 10 sekund.
Dodać sos sojowy, marchewkę, grzyby i pieprz, wciąż mieszając,
smażyć 1 minutę, cały czas mieszając, a następnie dodać mięso
z innymi składnikami. Smażyć jeszcze około 30 sekund. Rosół,
olej i cukier dodać na patelnię i smażyć 15 sekund. Całość
ułożyć na gorącym makaronie i podać.
0 komentarze: