Zupa selerowa

Dzisiejszy przepis to pomysł na miłą odskocznię od tradycyjnych zup z naszym nudnym i oklepanym ziemniakiem. Wrzucamy go niemalże do każdej potrawy, jako typowy zapychacz, a jak się okazuje bywają lepsze sposoby na smaczną i zdrowa zupę. Proponujemy selerową alternatywę, w której każdy składnik osobno podkreśla smak całości, a delikatnym dodatkiem, który jeszcze bardziej pobudzi nasze kubki smakowe, będą grzanki czosnkowe.
Mając na względzie wyczulone na wzdęcia, brzuchy naszych blogowych gości, proponujemy do namoczonej dzień wcześniej fasoli dodać zmielony kminek, który przed gotowanie wystarczy przecedzić od fasoli. Gwarantujemy, że ten sposób wyeliminuje nawet najdrobniejsze wzdęcia!



Składniki (porcja dla 4 osób):
  • 2 sztuki selera naciowego
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 350 g fasoli typu Jaś
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • szczypta majeranku
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta natki pietruszki
  • szczypta tymianku
Przygotowanie:

Fasolę opłukać i moczyć przez noc. Następnego dnia w garnku wysokim Eco-Vital gotować ją przez około 25 minut w tej samej wodzie, dolać jej tyle, by przykryła fasolę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dwa obrane ząbki czosnku posiekać. Seler i marchew umyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju na patelni niskiej Eco-Vital smażyć jarzyny przez około 5 minut, nieustannie mieszając. Warzywa dorzucić do fasoli, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gotować 15 minut. Pozostały ząbek czosnku wcisnąć przez praskę, posolić i wymieszać z masłem, tymiankiem oraz natką pietruszki. Powstałą masą posmarować kromki pieczywa i zapiec do czasu zrumienienia. Po upieczeniu pokroić na drobniejsze kawałki. Gotową zupę podać na talerzach i posypać świeżo przygotowanymi grzankami czosnkowymi.

0 komentarze: