W dzisiejszej odsłonie naszego
kulinarnego bloga szybki przepis na osłodzenie sobie ponurych,
jesiennych dni. Pogoda za oknem nie zachęca do spacerów, ale
niektórych z Was może zainspirować do eksperymentowania w kuchni.
Bomba witaminowa w tak chłodnym okresie jest oczywiście wskazana,
więc zapraszamy do skosztowania naszych karmelizowanych
gruszek w sosie zabaglione. Smacznego! :)
Składniki:
4 gruszki
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka masła
Sos zabaglione:
5 żółtek
50 g cukru pudru
pół szklanki wina białego
pół szklanki słodkiego likieru (dowolnego)
Przygotowanie:
Gruszki obieramy ze skórek. Wkładamy
do naczynia żaroodpornego Posypujemy cynamonem, cukrem trzcinowym i
dodajemy masło. Przykrywamy naczynie folią i pieczemy przez ok. 30
minut, kontrolując temperaturę. Następnie wyciągamy i zostawiamy
w ciepłym miejscu.
Sos:
W misce mieszamy żółtka z cukrem.
Dodajemy likier wraz z winem i mieszamy. Gotujemy wodę w rondlu i
kładziemy na niego miskę z naszym sosem. Podgrzewamy przez kilka
minut, nie pozwalając na zagotowanie. Po przygotowaniu polewamy
gruszki.
Nie wiem czy to, aż taka witaminowa bomba do końca, ale kubki smakowe na pewno od niej wybuchną-takie pyszności!!
OdpowiedzUsuńBomba ale jaka pyszna!
OdpowiedzUsuńwww.basinepichcenie.blox.pl
Uwielbiam karmelizowane owoce ! :)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWykwintny deser i zapewne smakuje wybornie
OdpowiedzUsuńO tak, przydałby mi się taki pocieszyciel dzisiaj - karmelizowane gruszki - pycha!
OdpowiedzUsuńfajny przepisik :) bardzo ciekawy i na pewno do wypróbowania...
OdpowiedzUsuńOjej takich gruszek pragnę :) !
OdpowiedzUsuńZabieram się za nie od dawna i chyba w końcu muszę zrobić :-) Doskonałe! :-)
OdpowiedzUsuńDeser doskonały !
OdpowiedzUsuńmniam! http://www.kuchasia.pl/
OdpowiedzUsuńMmm... Pełna rozpusta!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl