Ciasteczka czekoladowo-migdałowe

Trudno wyobrazić sobie tradycyjną polską Wigilię bez pierników. Tymczasem dla urozmaicenia świątecznej tradycji przedstawiamy dziś nieco mniej popularne wypieki. Brunsli to delikatnie słodkie czekoladowe ciasteczka, szczególnie uwielbiane przez Szwajcarów. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają połączeniu kakaowego aromatu z przyprawą korzenną oraz cynamonem. Dzięki długiemu suszeniu ciasteczka są bardzo kruche, a dodatkowo zawierają rozdrobnione migdały, co czyni je ciekawą odmianą w tym szczególnym świątecznym okresie. Zapraszamy do skosztowania ich wspólnie z nami. Smacznego! :)

Eco Vital poleca Brunsli jako ciasteczka świąteczne.

Składniki:

250 g migdałów
1,5 szklanki cukru
200 g gorzkiej czekolady
1,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
0,5 łyżeczki zmielonych goździków
2 jajka

Przygotowanie:

Cukier i migdały wsypujemy do miski, mielimy i mieszamy razem (najlepiej za pomocą robota kuchennego). Dodajemy goździki, cynamon oraz ubite wcześniej białka jajek, a następnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Kładziemy ją na stole i owijamy folią, a następnie wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki, by nie była klejąca. Gdy już dojdzie do właściwego stanu, kładziemy ją na stolnicy i rozwałkowujemy dokładnie na grubość ok. 1 cm. Wycinamy z niej ciasteczka w kształcie gwiazdek. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i kładziemy na niej ciasteczka, a następnie pozostawiamy do wysuszenia na ok. 3-4 godziny (możemy także na całą noc). Możemy oprószyć nasze wypieki cukrem. Gdy już wyschną, pieczemy w piekarniku ustawionym na 200°C przez ok. 5 minut.

28 komentarzy:

  1. Z przyjemnoscią spróbuję szwajcarskich pierniczków, urocze gwiazdki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry przepis, taki dla zapracowanych, co zapomnieli o pierniczkach i w ostatniej chwili chcą je zrobić. Bo jeśli dobrze rozumiem, nie potrzebują 2 tygodni czasu na dojrzewanie do jedzenia itp. Można pałaszować zaraz po upieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się :). Trzeba jedynie wysuszyć ciasteczka, ale można się za nie zabrać dzień przez Wigilią i zdążyć na czas :)

      Usuń
  3. Urocze gwiazdki. Kurcze tyle jest teraz tych przepisów, że nei wiem na co sie zdecydować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piernikowe gwiazdki są śliczne! zawsze się nimi zachwycam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym upiekła, ale mam jeszcze masę ciasta na pierniki w lodówce, a poprzednia porcja jeszcze niezjedzona. Może w następnym roku sięgnę po ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niesamowite ciasteczka! chcę takie! :) www.kuchasia.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie śliczne te gwiazdeczki! Uwielbiam migdały w połączeniu z czekoladą - pycha :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. zdziwił mnie brak dodatku mąki, ale może te migdały ratują wszystko? :)
    Zauroczyły mnie swoim wyglądem, booosko :D I ten puder na nich-prawie jak puch na zewnątrz, gdyby tylko był.. <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe ciasteczka :) Mniam! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje ciasteczka korzenne i pierniczki zostały wyjedzone z puszek. Znów muszę upiec na Święta jakieś drobne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gdyby będę miała chwilę wolnego czasu z pewnością wypróbuję:) Wyglądają bardzo smacznie! Zdrowych i spokojnych Świąt! Wszystkiego co najpiękniejsze w Nowym Roku! Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie znam tych ciasteczek, ale prezentują się wspaniale i świątecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chętnie wypróbuję przepis :)! Zdrowych i Spokojnych Świąt :)!

    OdpowiedzUsuń
  15. Super ciasteczka chętnie bym zjadła :) Nominowałam Cię do Liebsteblog Award. Szczegóły na mojej stronce i Wesołych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie mięciutkie pierniczki to zdecydowanie te moje ulubione ;)

    Wesołych i najsmaczniejszych z dotychczasowych Świąt Bożego Narodzenia ;) :*

    OdpowiedzUsuń
  17. Ładnie wyglądają i mają bardzo ciekawą nazwę.
    A ja w tym roku nie robiłam pierników ;).

    OdpowiedzUsuń
  18. No no migdały i czekolada, same rarytasy :D

    OdpowiedzUsuń
  19. wyglądają fantastycznie i te połączenie:) mniam:)pozdrawiam:www.martawkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń