Zgodnie z obietnicą zatrzymujemy się
na dłużej w Indiach i prezentujemy kolejny przepis. Chałwa jest
przysmakiem, który można przyrządzić na wiele sposobów. W Polsce
znamy przede wszystkim przepis z wykorzystaniem sezamu i orzechów.
Warto jednak zaznaczyć, że chałwą zajadają się również
mieszkańcy Półwyspu Bałkańskiego oraz krajów
śródziemnomorskich. W samych Indiach popularna jest także wersja z
kaszy manny i tartej marchwi. Zachęcamy do eksperymentów i
poszukiwania idealnego smaku.
Składniki:
500 g sezamu
5 łyżek miodu
orzechy (mak, wiórki kokosowe,
migdały) - opcjonalnie
Przygotowanie:
Sezam wrzucamy na patelnię i smażymy
do czasu aż zacznie zmieniać kolor. Uważamy, by go nie przypalić,
ponieważ chałwa będzie miała nieprzyjemny posmak. Następnie
zsypujemy sezam z patelni, by się za bardzo nie przysmażył.
Czekamy kilkanaście minut do całkowitego ostygnięcia. Dodajemy orzechy i mielimy
wszystko za pomocą blendera lub innego urządzenia. Przekładamy całość
do miski i dodajemy miód. Mieszamy do całkowitego połączenia
składników. Wkładamy do lodówki.
Smacznego! :)
Nie przepadam za chałwą, ale taką domową to bym z chęcią zjadła :) Wygląda super!
OdpowiedzUsuńA ja chałwę lubię! i to bardzo! Z każdym rokiem coraz bardziej! Domowe różne testuję, ale jeszcze nie mam tej idealnej.
OdpowiedzUsuńA ja chałwę uwielbiam. Pozwalam sobie na nią najwyżej 2x w roku. Ale taką domową chyba spróbuję i jak już zrobię to odpuszczę sobie i po prostu... zjem :)
OdpowiedzUsuńchętnie zjadłabym taką:)
OdpowiedzUsuńo mamo!! rewelacja! :) www.kuchasia.pl/
OdpowiedzUsuńchałwa domowa?! ooooo... chce, chce! uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńrozmarzyłam się... ;)
OdpowiedzUsuńOblubienica mojego małżonka, ja jej nie znoszę ;) Domowa musi być super w smaku :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Strasznie dawno nie jadłam a takiej domowej jeszcze wcale... trzeba to zmnienić ;)!
OdpowiedzUsuńKocham chałwę <3 a juz domowa musi być obłedna w smaku! taki łatwy przepis a ile daje pyszności i radości :)
OdpowiedzUsuńOjejku aż mi ślinka cieknie...już wieki chyba nie jadłam chałwy. Oj teraz będzie za mną chodzić... :) pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować zrobić taką domowa chałwę :)
OdpowiedzUsuńZabieram się za chałwę już od kilku miesięcy, ale teraz to sobie narobiłam jeszcze większej na nią ochoty :-)
OdpowiedzUsuńłał!! pięknie wygląda!! moja taka ładna nie była :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam chałwy, ciekawe jak smakuje taka domowa?
OdpowiedzUsuńCóż za pyszności !
OdpowiedzUsuńAż muszę sobie jeszcze raz zrobić ;)
Chałwę kocham, tak więc przepis zapisuję, bo na pewno będzie wykorzystany!
OdpowiedzUsuńTo coś dla mojej Mamy :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym kawałek :) Taka domowa musi być super :)
OdpowiedzUsuńProste przygotowanie zachęca do wykonania tego niecodziennego przysmaku, pycha :)
OdpowiedzUsuńJesteś genialna!domowa chałwa to mistrzostwo:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domową wersję, jest mniej słodka niż sklepowe:)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś chałwę z dwóch odmian sezamu, użyłam też nieco wiórek kokosowych. Samk- nie do opisania :)
OdpowiedzUsuńChciałabym użyć pasty waniliowej do chałwy - ile mam dodać łyżeczek ?
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń