Początek września to
doskonała pora na przyrządzanie dań ze świeżych warzyw, których
na pobliskich targach nadal nie brakuje, a ich ceny są wyjątkowo
niskie. Zachęcamy więc do tego, aby zabrać z domu solidną siatkę
na zakupy i wybrać się po niezbędne składniki na tradycyjne
węgierskie leczo. Warzyw do przygotowania dania będzie sporo, ale
wszelkie ciężary zrekompensuje bogactwo smaku jakie nam dostarczą.
Ale czym właściwie jest leczo? Żartobliwie określa się go mianem
węgierskiego bigosu, to sztandarowe, danie jednogarnkowe,
smak dzieciństwa w wielu polskich domach. Doskonałe rozwiązanie na
jednodaniowy obiad, treściwą kolację lub interesujące śniadanie.
Przepis na leczo jest banalnie prosty, a możliwości jego
przygotowania jest tak wiele jak wiele jest polskich gospodyń. Naszą
propozycję oparliśmy na tradycyjnej węgierskiej recepturze.

Składniki:
- Mała cukinia,
- 2 duże żółte papryki,
- 1 duża czerwona papryka,
- 6 dużych pomidorów,
- 150 g pieczarek,
- 2 średnie ogórki kiszone,
- 1 duża cebula,
- 1 laska kiełbasy Toruńskiej
- Olej, sól i pieprz, papryka w proszku (3 opakowania).
Przygotowanie:
Obraną i drobno
pokrojoną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku wysokim
Eco Vital. Pieczarki i kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do
cebuli. Całość dusimy przez ok. 10 minut. Cukinie obieramy ze
skórki i kroimy w średnią kostkę. Pomidory, namoczone wcześniej
we wrzątku, obieramy ze skórek i kroimy w średnią kostkę. Z
papryk wykrawamy komory nasienne i kroimy w paski. Wszystkie te
warzywa dorzucamy do duszących się już składników i całość
gotujemy, aż zrobią się zupełnie miękkie. W międzyczasie
dodajemy sól i pieprz oraz paprykę w proszku (aby papryka w proszku
rozprowadziła się równomiernie, proponujemy rozrobić ją w 100 ml
wody i tak przygotowany płyn wlać do garnka). Gotowe danie
proponujemy podawać w głębokich talerzach, razem z białym
pieczywem. Leczo najlepiej smakuje posypane żółtym serem.
0 komentarze: