Z
okazji nowego tygodnia pragniemy podzielić się z wami nietypowym
przepisem na makaron z sosem Bolognese. Chociaż zwykliśmy podawać
go z makaronem spaghetti, to jednak w tradycyjnej wersji tej potrawy
podstawą był makaron tagliatelle. Oryginalny sos Bolognese,
pochodzący ze słonecznej Bolonii, sporządzany jest z wielu
rodzajów mięs, które razem z sosem gotuje się nawet 4 godziny.
Należy jednak pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi
dorzucali warzywa, które akurat mieli pod ręką, dlatego nie
powinniśmy przesadzać z ilością przecieru pomidorowego lub samych
pomidorów.
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 łodyga pora
- 1 cebula
- 1 pomidor, obrany ze skórki
- 150 g boczku
- 500 g mielonego mięsa
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka gorącego bulionu warzywnego
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- szczypta oregano
Przygotowanie
Na
oliwie, rozgrzanej w rondlu Eco-Vital, zeszklić drobno pokrojoną cebulę.
Dodać posiekany por oraz startą na paski marchewkę. Gdy
warzywa się przyrumienią, należy rozłożyć je równomiernie po
bokach naczynia, a na środek dodać pokrojony boczek, który
należy podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Na koniec wymieszać
z warzywami. Dotychczasowe składniki przesunąć na bok garnka i
partiami wkładać mięso mielone: włożyć 1/3 część mięsa i
dokładnie obsmażyć, pamiętając, aby co chwilę mieszać, do
momentu, aż kolor zmieni się z czerwonego na brązowy. Następnie
całość wymieszać z boczkiem i warzywami, ponownie przesunąć na
bok i podobnie postąpić zresztą mięsa. Gdy już całe mięso
mielone zostanie wymieszane z pozostałymi składnikami, do rondla
wlać szklankę wody i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty.
Dodać koncentrat pomidorowy rozcieńczony w trzech łyżkach
gorącego bulionu i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu dodać
pozostały bulion i doprowadzić do wrzenia. Pomidora pokroić w
drobną kostkę i dodać do garnka. Doprawić solą, pieprzem i
oregano. Przykryć i gotować na małym ogniu przez dwie godziny. Od
czasu do czasu mieszając. Podawać z tagliatelle ugotowanym al
dente. Makaron podawać z sosem posypanym tartym serem (np.
parmezanem).
0 komentarze: