Jajko to jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Z powodzeniem wykorzystywany jest nie tylko jako główny element posiłku, ale także jako składnik służący do przygotowywania innych potraw. W jajku wartościowe jest zarówno żółtko (zawierające m. in. proteiny, związki fosforu, tłuszcz, składniki mineralne i witaminy), jak i białko (składające się głównie z wody i protein). W żółtku poza witaminami A, D i E, znajduje się również wapń, fosfor i żelazo. W białku natomiast, rozpuszczone w wodzie, mieszczą się też witaminy, sód, potas i chlor.
Ludzki organizm przyswaja 95% składników pokarmowych zawartych w jajkach. Jest jednak pewien minus spożywania jajek w dużych ilościach. Mimo że są wyjątkowo lekkostrawne, nie należy ich spożywać w nadmiernych ilościach ze względu na zawarty w nich cholesterol.
Do wyboru mamy kilka rodzajów jajek:
Jajo indycze - ma takie samo zastosowanie w kulinariach jak jajo kurze, choć jest od niego dużo większe.
Jajo gołębie – mniejsze od kurzego. We Francji i w Chinach bywa przyrządzane jako potrawa.
Jajo kaczki mandarynki – jest mniejsze od zwyczajnego jaja kaczego. Znane jest przede wszystkim w kuchni chińskiej.
Jajo kaczki piżmowej – jest oleiste, ma intensywny smak i powinno się je spożywać możliwie jak najświeższe
Jajo kacze – należy gotować co najmniej 10 minut. W innym przypadku może być szkodliwe dla zdrowia
Jajo gęsie – charakteryzuje się intensywnym aromatem i oleistością (podobne w smaku do kaczego). Poleca się je również możliwie jak najświeższe. Zawierają dużo tłuszczów, są pożywne ale niestety ciężkostrawne więc nie poleca się spożywać ich w nadmiernych ilościach.
Jajo kury liliputki – jest mniejsze od zwykłego jaja kurzego, ale poza wielkością niczym się od niego nie różni.
Zielone jajo kurze – znoszą gatunki które są krzyżówką rasy araucana i sebrytki.
Brązowe jajo kurze – jak inne różnobarwne jaja kurze nie różnią się pod względem smaku.
Białe jajo kurze – proste i zarazem doskonałe w formie to najczęściej występujący rodzaj jaja na świecie.
Jaja przepiórcze - pojawiają się na naszych stołach coraz częściej. Są małe, brunatno nakrapiane i wysoko cenione przez ambitnych kucharzy. Cechuje je ogromna trwałość: mogą być przechowywane w lodówce do trzech miesięcy. Ma duży udział żółtka w stosunku do całego jajka.
Jajo perliczki – jest nieco mniejsze od kurzego, ale pod względem kulinarnym zalicza się do najlepszych ze wszystkich jaj.
Jajo mewy – o ciemnobrunatnej nakrapianej skorupce odznacza się delikatnym rybim posmakiem.
0 komentarze: