Garnek rozmaitości

Jeśli nie mamy pomysłu na obiad, a w naszej lodówce znaleźć można tylko typowe polskie produkty, to nie ma powodu do obaw! Nie musimy nic zamawiać ani biec do sklepu po wymyślne składniki. Wystarczy, że mamy odpowiednie naczynia i trochę dobrych chęci, a w krótkim czasie stworzymy pyszne i sycące danie dla 6 osób.

Eco Vital Garnki


GARNEK ROZMAITOŚCI

Składniki (porcja dla 6 osób):
- 500 g mięsa wieprzowego
- 250 g kiełbasy krakowskiej
- 150 g wędzonego boczku
- 4 kalarepy
- 4 ziemniaki
- 4 marchewki
- 120 g białej części pora
- 120 g selera
- 1 cebula
- 1 łyżka maki pszennej
- ½ szklanki śmietany 22%
- 1 liść laurowy
- 12 ziaren pieprzu
- sok z cytryny
- sól
- szczypta tymianku, mięty i estragonu
- natka pietruszki

Przygotowanie:

Boczek wraz z mięsem umyć i osuszyć. Mięso pokroić w szerokie plastry, a boczek i obraną kiełbasę w drobną kostkę. Kalarepę, ziemniaki i marchewkę również obrać, opłukać i pokroić w słupki. Oczyszczony, opłukany por pokroić w plasterki. Umyty seler obrać i zetrzeć na tartce. Rozgrzać rondel, usmażyć boczek, dodać mięso oraz warzywa (cebulę, por, ziemniaki, marchewkę oraz kalarepę). Wszystko podsmażyć. Zalać litrem wody (4 szklanki) i gotować przez 15 minut. Włożyć kiełbasę, tymianek, estragon i miętę oraz seler, liść laurowy i ziarna pieprzu. Potrawę zaprawić zawiesiną z mąki i wody, gotować przez kolejne 5 minut. Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i śmietanę. Posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem.

1 komentarz: