Jeśli nie mamy pomysłu na obiad, a w naszej lodówce znaleźć można tylko typowe polskie produkty, to nie ma powodu do obaw! Nie musimy nic zamawiać ani biec do sklepu po wymyślne składniki. Wystarczy, że mamy odpowiednie naczynia i trochę dobrych chęci, a w krótkim czasie stworzymy pyszne i sycące danie dla 6 osób.
GARNEK
ROZMAITOŚCI
Składniki
(porcja dla 6 osób):
-
500 g mięsa wieprzowego
-
250 g kiełbasy krakowskiej
-
150 g wędzonego boczku
-
4 kalarepy
-
4 ziemniaki
-
4 marchewki
-
120 g białej części pora
-
120 g selera
-
1 cebula
-
1 łyżka maki pszennej
-
½ szklanki śmietany 22%
-
1 liść laurowy
-
12 ziaren pieprzu
-
sok z cytryny
-
sól
-
szczypta tymianku, mięty i estragonu
-
natka pietruszki
Przygotowanie:
Boczek
wraz z mięsem umyć i osuszyć. Mięso pokroić w szerokie plastry,
a boczek i obraną kiełbasę w drobną kostkę. Kalarepę, ziemniaki
i marchewkę również obrać, opłukać i pokroić w słupki.
Oczyszczony, opłukany por pokroić w plasterki. Umyty seler obrać i
zetrzeć na tartce. Rozgrzać rondel, usmażyć boczek,
dodać mięso oraz warzywa (cebulę, por, ziemniaki, marchewkę oraz
kalarepę). Wszystko podsmażyć. Zalać litrem wody (4 szklanki) i
gotować przez 15 minut. Włożyć kiełbasę, tymianek, estragon i
miętę oraz seler, liść laurowy i ziarna pieprzu. Potrawę
zaprawić zawiesiną z mąki i wody, gotować przez kolejne 5 minut.
Zestawić z ognia, dodać sok z cytryny i śmietanę. Posypać natką
pietruszki. Podawać z pieczywem.
Lubię takie jednogarnkowe dania. Chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuń