W związku ze zbliżającym
się świętem Halloween nie zwalniamy tempa i przybywamy z kolejnym
przepisem. Dziś w naszej kuchni przyrządzimy szpinakowe kopytka z
aromatycznym sosem dyniowym. Lubimy eksperymentować i łamać
stereotypy, więc czynimy to za każdym razem, gdy pojawia się ku
temu okazja. Udowadniamy więc, że tradycyjne danie, widywane na
polskich stołach nie od wczoraj, można śmiało ubrać w ładniejsze
szaty niż skwarki z boczku. Zapraszamy!
KOPYTKA ZE SZPINAKIEM W
SOSIE DYNIOWYM
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg ziemniaków
300 g mąki pszennej
0,5 kg szpinaku
1 jajko
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Sos:
0,5 kg dyni
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 cytryna
oliwa
zioła prowansalskie
suszone pomidory
Przygotowanie:
Sos:
Obieramy dynię i tniemy
ją na kawałki. Do rondla wlewamy oliwę, a pokrojoną w
międzyczasie cebulę i czosnek wrzucamy, żeby się zeszkliły. Do
wszystkiego dodajemy pokrojoną dynię i smażymy przez ok. 4 minuty.
Zalewamy wodą do wysokości warzyw i dusimy pod przykryciem przez 10
minut. Sos miksujemy, a następnie dodajemy suszone pomidory, według
uznania.
Ciasto:
Ścieramy ziemniaki na
tarce, a następnie dodajemy do nich rozdrobniony szpinak, jajko,
sól, pieprz oraz startą gałkę muszkatołową. Dodajemy mąkę i
całość mieszamy. Przekładamy ciasto na deskę i wyrabiamy. Kroimy
i układamy z nich wałeczki, a następnie kroimy je na kopytka.
Wrzucamy je do osolonego wrzątku i gotujemy przez ok. 3 minuty od
wypłynięcia. Następnie przekładamy do sosu. Tniemy na drobne
paski skórkę cytryny. Ozdabiamy ziołami i spożywamy bezpośrednio
po przygotowaniu.
W tej wersji jeszcze nie próbowałam, więc z ochotą spróbuję. Smakowicie wygląda i pyszne dyniowe smaki :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńale super! Strasznie podoba mi się tak pomysł, trochę "lepsze" kopytka ;D
OdpowiedzUsuńSuper, zapisuje, zrobię na pewno :D może bez dyni, bo pewnie mi "ucieknie", ale ze szpinakiem!
Oj to na pewno dużo zdrowsze od dodatku boczku :D Mniam.Mniam :D
OdpowiedzUsuńAle nabrałam na nie chęci, w tym momencie! :P kto mi zrobi? :D
OdpowiedzUsuńsuper! bardzo mi się podoba taki obiad :)
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl:) na pewno wyprobuje!
OdpowiedzUsuńW tym momencie zgłodniałam :( Jejjj jak pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńkopytka ze szpinakiem - musiały być pyszne, nie ma innej możliwości : )
OdpowiedzUsuńkopytka to smak mojego dzieciństwa - zawsze uwielbiałam jak mamusia je robiła :) zawsze z ciemnym sosem i mięskiem. Ze szpinakiem przyznam szczerze jeszcze nie jadłam - ale na pewno wypróbuję Twój pomysł :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za kopytkami, ale te wyglądają bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam kopytka... a Twoje prezentują się wybornie
OdpowiedzUsuńwww.basinepichcenie.blox.pl
zakochałam się w tych kopytkach! naprawdę! :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście szalone kopytka:)
OdpowiedzUsuńNo no inspirujesz! To musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny przepis:) na pewno wykorzystam:) wyglada bardzo apetycznie:) pozdrawiam:www.martawkuchni.blog.pl
OdpowiedzUsuńJestem fanką dyni więc dla mnie bomba :)!
OdpowiedzUsuńKopytka uwielbiam, z przyjemnością bym zjadła taki obiad :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Podoba mi się przepis na ten sos :-)
OdpowiedzUsuń