
Kraje skandynawskie zawsze były owiane
pewną aurą tajemniczości. Surowy klimat, charakteryzujący się
przede wszystkim ostrą zimą, ukształtował naszą opinię o
mieszkańcach półwyspu. Postrzegamy ich jako odizolowanych
introwertyków, z którymi trudno się zaprzyjaźnić. Również
tradycje kulinarne naszych północnych przyjaciół znacznie
odbiegają od reszty potraw europejskiej kuchni. Szczególny
przypadek stanowią Finowie, rozsmakowani w mięsie renifera oraz
rybach. Skandynawskie sposoby przyrządzania potraw nie uległy takim
przeobrażeniom w procesie historycznym jak te, które znane są
naszym bliższym sąsiadom. Składniki wykorzystywane w Danii,
Norwegii i Szwecji są do siebie bardzo zbliżone. Najczęściej
spotyka się przyrządzane na różne sposoby łososie, pstrągi,
makrele oraz śledzie. Skandynawowie nie stronią także od owoców
morza oraz mięsa zwierząt hodowlanych. Szczególną popularnością
cieszy się wieprzowina.

Eksportowym towarem kuchni
skandynawskiej jest bez wątpienia łosoś norweski. Zaglądając do
pierwszego lepszego supermarketu, możemy łatwo go „wyhaczyć”.
Zazwyczaj spożywa się go na surowo lub w towarzystwie musztardy i
koperku. Warto wspomnieć o powszechnie panującej tendencji
zniechęcenia do przyprawiania potraw. Mieszkańcy półwyspu
wykazują się oszczędnością w stosunku do wykorzystywanych
przypraw. Poza podstawowymi, takimi jak czosnek, sól, pieprz i gałka
muszkatołowa, raczej ich nie używają. Cenią sobie naturalny i
świeży smak potraw. O kulinarnych nawykach Skandynawów można by
było pisać w nieskończoność. Postanowiłam więc przybliżyć, w
ramach ciekawostki, najbardziej znane specjały. Niektóre są dość
kontrowersyjne, ale być może niektórych z Was zachęci to do ich
skosztowania.
Blodpudding – krew wieprzowa
zapiekana z mąką i mlekiem. Z jakiegoś powodu przepadają za nią
dzieci, dlatego też często z tą potrawą można się spotkać w
stołówkach szkolnych. Być może ma na to wpływ fakt, że jest
podawana na słodko, najczęściej w towarzystwie borówkowej
konfitury.
Surstromming - śledzie fermentujące przez dwa miesiące w beczkach, a następnie
zamykane w puszkach, gdzie proces dalej trwa w najlepsze. Spożywane
najczęściej na dworze, z powodu niezbyt zachęcającego zapachu (zgniłych śmieci, jak twierdzą niektórzy). Ze względów
bezpieczeństwa zakąski nie można wnosić na pokład samolotu,
ponieważ spadające ciśnienie mogłoby stać się przyczyną
rozsadzenia puszki.
Graavilohi – surowy łosoś
przyrządzany w niezwykle oryginalny sposób. Nazwa pochodzi od
szwedzkiego „grav”, czyli grób. Dosłownie mówi się o „łososiu
wykopanym z ziemi”. Średniowieczni rybacy zakopywali rybę w
oczekiwaniu na fermentację. Dziś zanurza się ją w soli z
dodatkiem koperku i cukru. Ważne jest, by zakupiony okaz nie był
poddany obróbce cieplnej. Danie stosunkowo proste do przyrządzenia.
Kotikalja – ciemne, nieco słodkawe
piwo o niskiej zawartości alkoholu, popularne przede wszystkim w
Finlandii. Niekiedy dodaje się do niego gałązki jałowca. Podaje
się na zimno lub w temperaturze pokojowej.
uwielbiaaam takie relacje! :) No może nie do końca relacja, ale lepsze to niż przewodnik :)
OdpowiedzUsuńMnie się podoba, więcej takich wpisów :D
Doskonały edukacyjny wpis. Dzięki Tobie teraz wiem co może nas spotkać kulinarnie w skandynawii.
OdpowiedzUsuńCo kraj, to obyczaj, to kuchnia inna jak wszystkie. Z chęcią bym spróbowała specjałów skandynawskich. Pięknie to opisałaś aż , miło się czytało i piękne widoki, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMieszkam w Norwegii i jakoś nieszczególnie przypadła mi do gustu tutejsza kuchnia :) Za dużo mięsa jak dla mnie, wolę kiedy warzywa grają pierwsze skrzypce. A bloodpudding to koszmar senny :)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiałam okazję przejechać Skandynawię i popróbować ich przysmaków, jednak niewielu, bo w tym okresie czasu nie interesowałam się zupełnie kuchnią ;) I teraz bardzo tego żałuję, chociaż renifera jadłam.
OdpowiedzUsuńA łosoś w koprze, soli i cukrze co jakiś czas robi się w mojej lodówce - bardzo dobre ;)
Dobra sugestia z tym łososiem :). Dopiero się przekonujemy do takiego mieszania smaków, ale pierwsze eksperymenty mogą być ciekawe ;).
Usuń