
Na początek warto
zanurzyć się w nurcie historii. Mimo, że pierwsze poglądy
odrzucające jedzenie mięsa w ramach uszanowania życia zwierząt
pojawiły się już w starożytnych Indiach, wegetarianizm wypłynął
na szerokie wody wraz z hippisowską rewolucją lat 60. XX wieku. Na
praktyki dietetyczne znacznej części ludności wpływały wówczas
wschodnie prądy filozoficzne, takie jak buddyzm. Istnieją dwie
wersje dotyczące samej filozofii. Pierwsza głosi, iż Budda i jego
zwolennicy jedli mięso, gdy byli nim częstowani, jeśli nie mieli
przesłanek ku temu, że zwierzę zostało zabite specjalnie na
okazję ich odwiedzin. Według drugiej teorii bezwzględnie odrzucali
pokarmy mięsne do czasu rozluźnienia dyscypliny. Zarówno podejście
filozoficzne, ekologiczne, jak i ekonomiczne, jest dla samych
wegetarian bardzo ważne. Sama forma przestrzegania zasad diety
przybiera jednak różne postacie, takie jak:
- weganizm – unikanie, poza mięsem, również mleka oraz produktów pochodzenia zwierzęcego
- witarianizm – spożywanie wyłącznie produktów surowych (warzywa, owoce), bez gotowania
- laktowegetarianizm – odrzucanie białka i mięsa, przy jednoczesnym akceptowaniu mleka i jego przetworów
- frutarianizm – spożywanie owoców, nasion i orzechów (pomijanie warzywa)
Szczytne idee oraz
założenia żywieniowe sprawiają, że na pierwszy rzut oka dieta
wydaje się być optymalną dla organizmu człowieka. Czy jest taka w
rzeczywistości?
Całkowita
rezygnacja z jedzenia potraw mięsnych nie jest dla nas tak
korzystna, jak mogłoby się wydawać. Praktykujący wegetarianie
utrzymują, że dzięki diecie żyją dłużej niż „wszystkożercy”.
Naukowcy nie znaleźli jednak żadnych dowodów na potwierdzenie tej
tezy. Faktem jest, że nadmierne spożywanie mięsa zwiększa ryzyko
chorób serca i układu krążenia. Przeciwnicy diety wegetariańskiej
powołują się na przykład australijskich Aborygenów, którzy są
znani z długowieczności, mimo że ich nawyki żywieniowe oparte są
w dużej mierze na mięsie.

Wiele mówi się
również o witaminach. Głównie w kontekście pozyskiwania ich z
innych źródeł niż zwierzęce. Witamina A, odpowiedzialna za
odpowiedni stan naszych włosów, skóry, czy paznokci, zawarta jest
głównie w wątrobie zwierząt. Rośliny natomiast posiadają beta –
karoten, który organizm jest w stanie w tę witaminę przekształcić.
Odbywa się to jednak przy spełnieniu określonych warunków. Jednym
z nich jest spożywanie roślin wraz z niezbędnymi do tego procesu
tłuszczami. Ponadto produktów roślinnych trzeba wówczas spożywać
więcej niż zwykle, co świadczy o niskiej wydajności takiej
przemiany.

0 komentarze: