Grzybowe smakołyki

Zbieranie grzybów nie od dziś cieszy się w naszym kraju dużą popularnością. Wraz z rozpoczęciem sezonu grzybiarskiego wielu pasjonatów rusza do lasu po najpiękniejsze okazy. Deszczowa pogoda idealnie sprzyja pojawieniu się grzybów. Przyjemność sprawia zarówno ich zbieranie, jak i późniejsze przyrządzanie. Pamiętajmy jednak o tym, aby zachować ostrożność. Czasami trudno jest odróżnić gatunek jadalny od trującego. Nawet jeżeli jesteśmy doświadczonymi grzybiarzami, łatwo możemy dać się ponieść rutynie i przez drobne przeoczenie po prostu się zatruć. Świeże grzyby należy przyrządzać od razu, bez przetrzymywania ich w lodówce. W związku ze zbliżającym się sezonem prezentujemy przepis na bardzo smaczny sos kurkowy z cebulą i śmietaną. To doskonały dodatek do makaronów, ziemniaków lub nawet mięs. Kurki możemy podawać w połączeniu z wieloma potrawami. Na dobry poranek ciekawym pomysłem jest jajecznica z kurkami. 

Eco Vital Oszuści

SOS KURKOWY

Składniki:

350 g kurek
2 średnie cebule
1 łyżka masła
200 ml słodkiej śmietany 30 %
3 – 4 szczypty soli
sok z cytryny
garść natki pietruszki
100 g wędzonego boczku

Przygotowanie:

Kurki myjemy i czyścimy z różnych naleciałości. Cebulkę i boczek smażymy na maśle do czasu, aż delikatnie się zeszkli. Dodajemy kurki, sól, pieprz i dusimy, aż całość delikatnie zmięknie. Całość zalewamy śmietanką i gotujemy dalej na mniejszym ogniu. Dodajemy pietruszkę i przyprawiamy solą i pieprzem ( jeśli czujemy, że jest za mało ). Na końcu dodajemy sok z cytryny.

Smacznego!

0 komentarze: