Omlet ze szparagami.

Dziś mamy dla was danie iście historyczne! Szparagi, które wchodzą w skład naszego omletu, to jedne z najwcześniej uprawianych warzyw, znane ludziom od przeszło 4500 lat! Wiadomo, że danie w tej postaci znali starożytni mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, a antyczni Rzymianie szczególnie umiłowali sobie omlety jako danie śniadaniowe. Zapraszamy na południe Europy, aby skosztować porannych omletów ze szparagami. 



Składniki (porcja dla dwóch osób):
  • 200 g szparagów,
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do warzyw
  • szczypta kopru

Przygotowanie:
Szparagi oczyścić, obrać, związać w pęczki po kilka sztuki i wstawić pionowo do garnka wysokiego Eco-Vital z posoloną, wrzącą wodą. Gotować do miękkości przez około 10-12 minut. Następnie wyjąć z wody, delikatnie odsączyć, usunąć nitki i pokroić na około pięciocentymetrowe kawałki. Jaja wymieszać z jedną łyżką zimnej wody, solą, cukrem oraz przyprawą do warzyw. Na rozgrzanej patelni niskiej Eco-Vital usmażyć omlet. Na omlecie ułożyć kawałki szparagów, złożyć na pół i nałożyć na talerz. Całość posypać koprem.

0 komentarze: