Dziś mamy dla was danie iście historyczne! Szparagi, które wchodzą w skład naszego omletu, to jedne z najwcześniej uprawianych warzyw, znane ludziom od przeszło 4500 lat! Wiadomo, że danie w tej postaci znali starożytni mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, a antyczni Rzymianie szczególnie umiłowali sobie omlety jako danie śniadaniowe. Zapraszamy na południe Europy, aby skosztować porannych omletów ze szparagami.
Składniki (porcja dla
dwóch osób):
- 200 g szparagów,
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- przyprawa do warzyw
- szczypta kopru
Przygotowanie:
Szparagi oczyścić,
obrać, związać w pęczki po kilka sztuki i wstawić pionowo do
garnka wysokiego Eco-Vital z posoloną, wrzącą wodą. Gotować do
miękkości przez około 10-12 minut. Następnie wyjąć z wody,
delikatnie odsączyć, usunąć nitki i pokroić na około
pięciocentymetrowe kawałki. Jaja wymieszać z jedną łyżką
zimnej wody, solą, cukrem oraz przyprawą do warzyw. Na rozgrzanej
patelni niskiej Eco-Vital usmażyć omlet. Na omlecie ułożyć
kawałki szparagów, złożyć na pół i nałożyć na talerz.
Całość posypać koprem.
0 komentarze: