Golonka w piwie

Mówi się, że mężczyzna nie lubiący golonki jest nic nie wart. Tak przynajmniej głosiły w latach 20tych ubiegłego wieku gazety codzienne i poradniki dla pań. Wielu z nas twierdzi, że golonka nie jest zdrowa zwłaszcza dla naszego serca. Z tą opinią nie zgadza się jednak zielarz klasztorny z Legnicy oo. Jan Grande, który śmiało twierdzi, że dobrze wygotowana skóra wieprzowa potrafi być zdrowa , gdyż pomaga regenerować naskórek. To jednak nie koniec porad ojca z Legnicy. Jego zdaniem kaloryczność golonki jest cenna dla organizmu i nie dopuszcza do napięcia mięśni szkieletowych, które narażane są na wielkie przeciążenia i nadwyrężenia. Oczywiście trzeba ją podawać z warzywami, aby zachować zdrową równowagę. Twierdzenia ojca Jana są jak najbardziej zgodne z naszymi przekonaniami, zatem zalecamy spożywanie takowej potrawy nie częściej niż raz na kilka miesięcy, wtedy bowiem „wilk będzie syty i owca cała”!



Składniki (porcja dla 4 osób):
  • 1,5 kg golonki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki smalcu lub oliwy
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 liść laurowy
  • szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Do posolonego wrzątku włożyć umytą i odsączoną golonkę. W garnku wysokim Eco-Vital gotować przez około 20 minut. Następne golonkę wyjąć z wody i odsączyć, wywar zachować. Łyżkę papryki słodkiej wymieszać z majerankiem, liściem laurowym, zmielonym zielem angielskim, pieprzem i solą. Golonkę natrzeć mieszanką i oprószyć mąką. W rozgrzanym naczyniu kwadratowym Eco-Vital obsmażyć golonkę ze wszystkich stron tak, by była zarumieniona. Obrane warzywa opłukać, drobno pokroić i dodać do golonki. Po kilku minutach zalać wywarem i dusić pod przykryciem około godziny. Gdy wywar nieco wyparuje, stopniowo dolewać piwo i dusić mięso do miękkości. Podawać z chrzanem lub ćwikłą.

2 komentarze:

Zupa selerowa

Dzisiejszy przepis to pomysł na miłą odskocznię od tradycyjnych zup z naszym nudnym i oklepanym ziemniakiem. Wrzucamy go niemalże do każdej potrawy, jako typowy zapychacz, a jak się okazuje bywają lepsze sposoby na smaczną i zdrowa zupę. Proponujemy selerową alternatywę, w której każdy składnik osobno podkreśla smak całości, a delikatnym dodatkiem, który jeszcze bardziej pobudzi nasze kubki smakowe, będą grzanki czosnkowe.
Mając na względzie wyczulone na wzdęcia, brzuchy naszych blogowych gości, proponujemy do namoczonej dzień wcześniej fasoli dodać zmielony kminek, który przed gotowanie wystarczy przecedzić od fasoli. Gwarantujemy, że ten sposób wyeliminuje nawet najdrobniejsze wzdęcia!



Składniki (porcja dla 4 osób):
  • 2 sztuki selera naciowego
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 350 g fasoli typu Jaś
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • szczypta majeranku
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta natki pietruszki
  • szczypta tymianku
Przygotowanie:

Fasolę opłukać i moczyć przez noc. Następnego dnia w garnku wysokim Eco-Vital gotować ją przez około 25 minut w tej samej wodzie, dolać jej tyle, by przykryła fasolę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dwa obrane ząbki czosnku posiekać. Seler i marchew umyć i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju na patelni niskiej Eco-Vital smażyć jarzyny przez około 5 minut, nieustannie mieszając. Warzywa dorzucić do fasoli, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gotować 15 minut. Pozostały ząbek czosnku wcisnąć przez praskę, posolić i wymieszać z masłem, tymiankiem oraz natką pietruszki. Powstałą masą posmarować kromki pieczywa i zapiec do czasu zrumienienia. Po upieczeniu pokroić na drobniejsze kawałki. Gotową zupę podać na talerzach i posypać świeżo przygotowanymi grzankami czosnkowymi.

0 komentarze:

Omlet ze szparagami.

Dziś mamy dla was danie iście historyczne! Szparagi, które wchodzą w skład naszego omletu, to jedne z najwcześniej uprawianych warzyw, znane ludziom od przeszło 4500 lat! Wiadomo, że danie w tej postaci znali starożytni mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, a antyczni Rzymianie szczególnie umiłowali sobie omlety jako danie śniadaniowe. Zapraszamy na południe Europy, aby skosztować porannych omletów ze szparagami. 



Składniki (porcja dla dwóch osób):
  • 200 g szparagów,
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do warzyw
  • szczypta kopru

Przygotowanie:
Szparagi oczyścić, obrać, związać w pęczki po kilka sztuki i wstawić pionowo do garnka wysokiego Eco-Vital z posoloną, wrzącą wodą. Gotować do miękkości przez około 10-12 minut. Następnie wyjąć z wody, delikatnie odsączyć, usunąć nitki i pokroić na około pięciocentymetrowe kawałki. Jaja wymieszać z jedną łyżką zimnej wody, solą, cukrem oraz przyprawą do warzyw. Na rozgrzanej patelni niskiej Eco-Vital usmażyć omlet. Na omlecie ułożyć kawałki szparagów, złożyć na pół i nałożyć na talerz. Całość posypać koprem.

0 komentarze:

Makaron smażony po kantońsku

Cześć! Ruszamy z nowym projektem kulinarnym, którego głównym celem jest promocja zdrowego trybu życia. Koniec z nudą, koniec z niedzielnym obiadkiem ze schabowym w roli głównej. Czas na zmiany. Czas na rewolucje na talerzu! Dzięki wspólnej podróży przez świat pełen smaku i wyjątkowego aromatu najbardziej orientalnych przypraw zrozumiesz w jak subtelny sposób możesz pieścić swoje podniebienie. Pozwól się porwać w wir kuchni gdzie tradycja spotyka się nowoczesnością, gdzie przy zastosowaniu naczyń trzeciej generacji Eco Vital możliwym staje się niemożliwe. Poznaj smak jutra. 

Zaczynamy od kuchni azjatyckiej rodem z portowego Kantonu, skąd w świat wyruszały pierwsze dostawy narkotycznego opium. Makaron smażony po kantońsku, to doskonałe połączenie delikatnej natury kurczaka z agresywnym smakiem smażonego makaronu. 

Eco Vital Opinie

Składniki (porcja dla 2 osób):
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 200 g makaronu
  • 250 g kapusty pekińskiej
  • 2 średnie pory
  • 5 pieczarek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 łyżki rosołu
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Mięso, marchewkę, kapustę i pieczarki pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać patelnię, dodać olej, zmniejszyć ilość energii, włożyć, makaron i smażyć około 3 minut, aż spód stanie się chrupiący. Odwrócić, smażyć z drugiej strony i przełożyć na talerz. Smalec rozgrzać na patelni, dodać por i mięso, mieszać i smażyć około 10 sekund. Dodać sos sojowy, marchewkę, grzyby i pieprz, wciąż mieszając, smażyć 1 minutę, cały czas mieszając, a następnie dodać mięso z innymi składnikami. Smażyć jeszcze około 30 sekund. Rosół, olej i cukier dodać na patelnię i smażyć 15 sekund. Całość ułożyć na gorącym makaronie i podać. 


0 komentarze: